Tämän kupletin juoni tiivistettynä:

näkökulmasta riippuen
joko suomenamerikkalainen
tai amerikansuomalainen mies,
suomalainen vaimo,
kolme tytärtä,
kalifornialainen löytökoira
ja vasta alkaneita seikkailuja
Yhdysvaltojen länsirannikolla.


keskiviikko 3. joulukuuta 2014

Luvassa vesisadetta silmänkantamattomiin

Kaliforniassa sataa vettä. Näin sosiaalisessa mediassa videoklipin, jossa meteorologi riemuitsi ja likipitäen tanssahteli kertoessaan, että vettä tulee nyt kuin aisaa eikä loppua vielä näy. Tätähän tosiaan tarvittiin.

Kuivuutta ei vielä ole julistettu päättyneeksi eikä mikään vaara toki ohi olekaan, ellei keli tällaisena nyt sitten sattuisi jatkumaan helmikuun lopulle saakka - ja siihenhän ei kukaan uskaltane vielä uskoa. Ymmärtääkseni vettä tulee näinä päivinä kuitenkin enemmän kuin vuosiin.

Taistelen teiniintyvällekin aamuisin kouluun saappaat ja takin, mistä hän ei ole ollenkaan onnellinen. Eipä silti, että koululaiset paljoa varusteita tarvisisivat. Sen jälkeen, kun on aamulla selvitty yli lätäkköisen ja mutaisen pihan (viemärit eivät oikein ota hommaansa hoitaakseen), loppupäivä julistetaan sateiseksi ja sehän tarkoittaa sisävälitunteja ja sisäruokailuja.

Iltapäivällä loikitaan uudelleen mudan ja lätäköiden halki. Opettajat lähettävät lasten mukana sanaa, että olisi kiva, jos kengät puhdistettaisiin kotona huomiseksi.

Ihanat sukulaiset onneksi toivat meille tullessaan Suomeen jätettyjä sadevarusteita. Tällä hetkellä takit ja saappaat löytyvät melkein kaikille, mutta pienimmälle ei kumpiakaan. Varusteet olivat ehtineet jäädä pieniksi.

Tänään olen kuluttanut lapsen kanssa kaupoissa tunnin jos toisenkin. Jos jotain sadevarusteita joskus oli myynnissä, ne ovat jo kauppojen hyllyiltä loppuneet. Mahdollisesti sadevarusteita ei ihan joka putiikissa alun alkaenkaan ollut, ovat vähän sellaisia erikoisvermeitä. Tämä tietysti kuvastaa paikallista elämäntapaa. Ulkonahan oleskelee sateessa tuntikausia vain suojatievahti!

Ja toisaalta, ellet ollut ajoissa, ilman jäät. Kaikki kausitavara pitäisi ilmeisesti ymmärtää ennakoida ja hankkia jo silloin, kun sitä ei vielä edes tiedä tarvitsevansa.

Jostain kumman syystä kaupoista kyllä löytyy talvivaatteita. Toppatakkeja, toppakenkiä ja jopa topparukkasia. En ihan ymmärrä. Siis tokihan jouluna voi lähteä lomailemaan vuorille... Mutta aika monet lapset näyttävät sadepäivänä tulevan kouluun juurikin niillä mokkaisilla ugg-jäljitelmillään.

Kattavan kauppojen koluamisen jälkeen nuorimmalla on nyt kosteutta sietävä soft shell -takki ja ehkä nahkaiset talvisaappaat. Nettikauppojen selaaminen on seuraava askel: jos vaikka jossain tällä mantereella myydään vielä ihan oikeitakin kumisaappaita.


Nämä hyvin vuoritetut puolikumpparit olivat tarjonnasta ehkä lähinnä sitä, mitä haettiin. Ne kuitenkin jäivät kauppaan, kun lähdettiin katsomaan "vielä sieltä toisaalta". Ja siellä ei sitten ollut näitäkään.

Sade on tuonut puista runsaasti lehtiä alas.

Läheinen joenuoma on pitkin syksyä näytellyt lähinnä lirisevää puroa. Koulumatkalla pysähdyimme ihmettelemään, kun vesi yhtäkkiä virtasi ja paikoitellen vallan kuohui.


3 kommenttia:

 1. Täälläkin myydään talvivaatteita. Se suomalaista hämmentää ja huvittaakin. Vaikka kyllä täällä yöllä lämpötila laskee nyt 16 paikkeille eikä päivälläkään päästä yli 30 asteen. Ihan karvavuorta en kuitenkaan itse takkiin tällä säällä tarvitse - enkä kyllä muuten kaipaa takkiakaan :)

  Kivoja sadepäiviä teille!

  VastaaPoista
 2. Kiitos! Kyllä nämä sadepäivät ovat nyt kivaa vaihtelua, varsinkin kun tietää, että jokaista pisaraa tosiaan tarvitaan.

  Kuinka kylmää teille, Kata, sinne tulee kylmimmillään? Nuo mainitsemasi lämpötilat kuulostavat oikein hyviltä - vaikka toki mikä tahansa voi tuntua kylmältä, jos on enempään ehtinyt tottua.

  VastaaPoista
 3. Täällä ilmaantuu toppavermeet kauppoihin tuossa maalis-huhtikuussa, ja menevät kuin kuumille kiville. Viime talvena, juhannuksen aikaan, vedin minäkin uggi-jäljitelmiä jalkaan ja mahdollisimman paljon pitkähihaista päälle, lämpötilat kun jäivät alle 20 asteen Celsiusta, yöllä jopa käväistiin pakkasella. Suomen talvessa ei varmaan enää selviäisi ollenkaan... Niin juu, täällä vedetään pipoa silmille ja toppatakki päälle kesäaikaankin jos jäädään alle 20 asteen :-) se tuntuu olevan paikallinen paleluraja... :-)

  VastaaPoista