Tämän kupletin juoni tiivistettynä:

näkökulmasta riippuen
joko suomenamerikkalainen
tai amerikansuomalainen mies,
suomalainen vaimo,
kolme tytärtä,
kalifornialainen löytökoira
ja vasta alkaneita seikkailuja
Yhdysvaltojen länsirannikolla.


torstai 4. kesäkuuta 2015

Vuosipäivä

Vuosi sitten tänään lennettiin. Olisi harmittanut enemmän, jos olisin tiennyt, ettei matkalla kadonnutta rippiraamattua ja korurasiaa koskaan saada takaisin. 

Ne olivat kuitenkin vain ensimmäisiä asioita, jotka menetettiin pysyvästi. Ei oltu hautajaisissa eikä häissä, ei nähdä vastasyntyneitä eikä hiljalleen haurastuvia, ei olla rinnalla katsomassa, kun kummilapset kasvavat.

Kaipaan monia rakkaita ihmisiä ja monia tuttuja asioita. Paikkoja. Ruokia. Mentaliteettia. Ennustettavuutta. Rauhaa. Järvenrantoja ja hyvää suklaata.

Oli kolari, leikkaus ja Green Card -prosessi. Kolme muuttoa. Jatkuva englannin kieli. Uusi työ. Eikä alkuun edes maitopurkkia tunnistanut näöltä! Stressipisteet ehkä taivaissa?

Kuitenkin. Olemme tavanneet paljon uusia ihania ihmisiä ja hyvästelleet jo useampia kulkureita. Olemme saaneet ystäviä, löytäneet uudet lempikahvilat, puistot, kirjastot, kirkon ja kodin. Oppineet arkiset reitit ja tunteneet kuuluvamme jonnekin.

Lapset ovat asettuneet kuin kalat veteen ja puoliso uinut uudessa kulttuurissa niin kuin ikänsä olisi sitä tehnyt. Oma prosessini on ollut hyvä matka itseen.

Olen täällä kaukana oivaltanut aina olleeni vapaa. Käyttämään ärtsynpinkkiä paitaa, puhumaan kieltä aksentilla, katsomaan maailmaa omalta kantiltani, pitämään oman uskoni. Olemaan kummallinen omalla tavallani.

Päivääkään en kadu, en itkettyäkään. Asetuttuani tiedän kaksi asiaa: tämä ei ole parempi eikä huonompi, on vain toisenlainen. Ja että olenpa missä hyvänsä, ikuiseksi kaverikseni on tullut kepeänkipeä kaipaus asioihin, joita kaikkia ei ehkä sellaisenaan (enää) olekaan. Sillä hyvä on nyt paitsi siellä myös täällä.

En tiedä, milloin tullaan tai mennään, jäädäänkö vai lähdetäänkö, ja jos, niin minne. Suunnitelmat vain naurattavat hyväntahtoista Jumalaa.

Eikä sen niin väliä, ainakaan tänään, Kalifornian lämpimän auringon alla. Koti todella on siellä missä rakkaat ovat - ja uusia rakkaitakin aivan kaikkialla.

3 kommenttia:

  1. Kuulostaa tutulta, tämä kaikki.

    Asettumiseen varmastikin auttaa juurikin tuo vapaus ja kyky olla oma itsensä. Minäkin olen vasta ihan äskettäin oikein kunnolla oivaltanut kuinka lapsuuteni ja vanhempani tietämättään valmensivat minua tähän nykyiseen elämääni: tietynlainen outous ja omat jutut ovat olleet minua pienestä asti eivätkä ulkomaanvuodet niiltä osin ole siis tuoneet eteen mitään täysin uutta. Kun ei ole ensiarvoisen törkeää olla niin kuin muut on paljon helpompi olla muukalainen, niin luulen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, piti tietysti sanomani: ensiarvoisen tÄrkeää... :)

      Poista
  2. Juu, kyllä siinä kirjoituksista luettavissa olevassa kaihossa on ihan oma sävy, kun sen omakohtaisena tuntee. Mutta omissa nahoissa olemisen keveyttä saa tilalle jossain vaiheessa. Sinä taidat, ja Kata, kutsua sitä vapaudeksi.

    VastaaPoista