Tämän kupletin juoni tiivistettynä:

näkökulmasta riippuen
joko suomenamerikkalainen
tai amerikansuomalainen mies,
suomalainen vaimo,
kolme tytärtä,
kalifornialainen löytökoira
ja vasta alkaneita seikkailuja
Yhdysvaltojen länsirannikolla.


sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Lähdön ajatuksia


Tänään käytiin otattamassa kuvia. Kahdelta lapselta ovat passit sopivasti umpeutuneet ja lisäksi kaikkien kuvia tarvitaan viisumihakemuksiin. Kuvapuodin ovella puoliso käännähti pyytämään, että tarkistaisin vielä hakemuksiin tarvittavien kuvien koot. Tiskin taakse ilmestynyt kuvaaja ilmoitti siihen, että hän tietää kaikki tarvittavat kuvakoot tässä maailmassa. Ja onneksi tiesi.

Viisumien hakemiseen saa ihan nätisti uppoamaan rahaa. Kuviin nyt ensinnäkin meni pitkälti toista sataa. Liitepaperit maksavat kukin määränsä. Ja jotta hakemuksen saa käsittelyyn, tulee toimittaa useamman satasen shekki. Tämä prosessi on vielä juttu ja luku sinänsä, koska shekki maksuvälineenä ei näytä kuuluvan Suomessa enää minkään mahdollisuuden rajoihin.

Viikonloppuna talosta on taas kannettu muutama kaluste ulos. Siellä täällä tavarakaaoksen seassa näkyy rohkaisevia laikkuja. Edistys paljastuu hiljalleen kuin lumen alta.

Aamulla kysäisin puolisolta (niin etteivät lapset kuulleet), onko hän oivaltanut, että raavimme tässä tarkoituksellisesti itseämme puille paljaille. Kiusasin, että kestää ainakin kymmenen vuotta, ennen kuin hän on saanut koottua uudet muhkeat kasat tarpeetonta roinaa. Puoliso sanoi ymmärtäneensä. Ja sitten tietysti käytiin hetki "itselläsikin on X, Y ja Z tallella vuodelta kivi ja kirves".

Lapset ovat katselleet Olipa kerran Amerikka -dvd:itä tietoisina siitä, että tutustuvat tulevan asuinmaan historiaan. Ensimmäinen jakso oli yllättäen melkoinen body count. Pienimmäinen ja kouluuntuva järkyttyivät selvästi ja hihkuivat epäuskoisina: "Taas yksi noista kuoli!" Seuraavat osat ovatkin sitten vaikuttaneet rauhallisemmilta.

Teiniintyvää rauhoitti netistä löytämäni tieto kielenoppijoiden luokasta. Ilmeisesti siis meidänkin ipanat sijoitetaan alkuun luokille, joilla ei ole äidinkielisiä puhujia lainkaan ja joilla englannin kieltä opetetaan tehostetusti. Teiniintyvästä oli hyvä ajatella, etteivät luokkatoveritkaan vielä osaisi. En kertonut hänelle, että jo pelkästään kieleen liittyviä kotitehtäviä tulee ilmeisesti moninkertaisesti suomalaiseen läksymäärään verrattuna.

Kaupasta ostettiin viemisiä. Kassaneiti reagoi hillitysti kymmeneen suklaalevyyn. Osa niistä kai on puolison eväitä, osa menee yhdessä muumimukin kanssa kohdesijainnissa jo asuvalle suomalaissyntyiselle. Meidät esitteli yhteinen suomalainen tuttava ja olemme jo nyt saaneet valtavan ystävällistä apua käytännön pulmiin ja kysymyksiin. Puoliso taitaa itse asiassa sijoittua kevään aikana heille toviksi asumaankin.

Suklaata varmaan viedään kesän korvalla vielä lisää. Netissä toimii onneksi myös Suomi-kauppa, joka auttanee, jos kotimaan omia herkkuja tulee ylitsepääsemätön ikävä. Tässä asiassa pääsen rajoitetun ruokavalioni vuoksi muuta perhettä helpommalla. Mutta sen eilen ymmärsin, että jokainen omankielinen kirja on muutaman kuukauden kuluttua harvinaisuus ja aarre. Ehkä netistä löytyy ensiapu myös suomenkielisen runouden akuuttiin kaipaukseen.

3 kommenttia:

 1. Mikä Suomi-kauppa...? Kelpaisi meillekin :-) Ja juu, kotimaan kirjoja ei löydy sitten millään. Lohtuna tulee Suomesta kuukauden viiveellä, yleensä Nairobin tai Lusakan kautta, Kodin Kuvalehti :-)

  VastaaPoista
 2. suomikauppa.fi
  Käsittääkseni välittävät tuotteita myös sinne teidän suunnalle, luultavasti nekin kyllä tulevat viiveellä jonkun ison keskuksen kautta - että ehkä ei sittenkään kannata tilata karjalanpiirakoita postitse. :)

  VastaaPoista
 3. Moro. iPadiin saa lehtiä App Storesta irtonumeronhinnalla:
  https://itunes.apple.com/fi/app/kodin-kuvalehti-for-ipad/id499202834?mt=8
  https://itunes.apple.com/fi/app/cosmopolitan-finland/id567736759?mt=8
  Ja Elisa Kirja ja iTunes store auttaa Suomalaisten kirjojen kanssa. Tarvii vaan sen pädin ;-)

  Tiedän, se ei ole sama asia kuin fyysinen paperinen lehti, mutta ainakin tarjontaa riittää ja se tulee välittömästi netin yli.

  VastaaPoista