Tämän kupletin juoni tiivistettynä:

näkökulmasta riippuen
joko suomenamerikkalainen
tai amerikansuomalainen mies,
suomalainen vaimo,
kolme tytärtä,
kalifornialainen löytökoira
ja vasta alkaneita seikkailuja
Yhdysvaltojen länsirannikolla.


tiistai 6. lokakuuta 2015

Syksyistä säätä

+ 22 C / n. 72 F

Kun lauantai-aamuna käväisimme farmer's marketilla, kaikki lapset käyttäytyivät kauniisti ja auttoivat ostosten tekemisessä sen sijaan, että olisivat kiusanneet toisiaan. Lupasimme, että palkitsemme kauniin käytöksen käymällä fro-yolla myöhemmin.

Ensin piti kuitenkin viedä ruoat kotiin, semminkin kun ostoksissa oli myös soijapullia ja vastapuristettua, säilöntäaineetonta omenamehua, jotka halusimme heti kylmään. Sitten pitikin jo kiiruhtaa pienimmän pianotunnille, minkä aikana isommat tutkivat toisen vanhemman kanssa läheisen Goodwillin halloween-tarjontaa ja ilahtuneina löysivätkin suunnilleen toiset tai kolmannet asukokonaisuutensa.

Ehdimme fro-yolle vasta viiden aikoihin. Kaikki ulkopöydät olivat jo jääneet varjoon. Kesällä varjo oli hyvä asia, mutta nyt on syksy. Tovin päästä yksi lapsista pyysi, voisimmeko siirtyä syömään autoon. Niin teimme. Kaikkia palelsi.


+ 20 C / 68 F

Sunnuntai-iltana istuimme pikaruokapaikassa. Kukaan ei ollut jaksanut kokata. Ulkona syysilta jo hämärtyi, sisällä ilmastointi pöhisi silti lujasti. Viereisen pöydän aasialainen äiti haki autosta teini-ikäiselleen isän ruutukuvioisen flanellitakin. Meidän keskimmäinen oli päässyt aikuisen silmän huomaamatta livahtamaan autoon hupparitta ja hytisi shortseissaan. Päätimme kokeilla, olisiko ulkona lämpimämpi - ei kovin paljon.

Hampparit syötiin nopeasti ja autossa käännettiin lämmitys päälle.


+ 18 C / n. 64 F

Maanantai-aamu. Yön aikana laakson lämpötila oli käväissyt kolmessatoista asteessa. Taloa ei vielä kannata lämmittää, iltapäivällä on muutaman tunnin ajan vähintäänkin + 25 astetta. Siksi aamut ovat kylmiä, sisällä tyypillisesti pidempään kuin ulkona auringossa. Pienimmäinen etsi villasukkiaan ja huppariaan. Keskimmäinen kääriytyi vilttiin olohuoneen lattialle. Koulun puetaan aamupäiväksi hupparit, mutta iltapäivää ja ilmastoimatonta luokkatilaa ajatellen shortsit ovat edelleen järkevä valinta.

***

Aivan selvästi on tullut syksy - ja meidän suomenkelikestävyytemme painunut olemattomille tasoille. Kuten monet muutkin, etsimme esiin talvisaappaat ja olemme vakuuttuneita siitä, että varvassandaalien käyttöpäivät alkavat olla vähissä. (Jotkuthan niillä tosin kulkevat reippaasti läpi vuoden ja lisäävät kesäiseen shortsit ja t-paita -asuunsa vain toppaliivin.)

Tuleva talvi jännittää kalifornialaisia. El Nino -ilmiön myötä odotettavissa on kaivattuja sateita, joista viime viikolla koimme jo ensimmäiset kevyet, varhaiset ripsaukset. Lehtiartikkelin mukaan kattoja kunnostavien yritysten kalenterit on täytetty kuukausiksi eteenpäin. Keinotekoisia jokia ja vedenuomia puhdistetaan niihin kuivina kuukausina kertyneistä roskista ja jätteistä. Suurien kiinteistöjen myrskykelpoisuuksia tarkistetaan ja naapuritkin pohtivat, mahtaako vesi mennä läpi varastorakennukseen.

Paikallislehti kirjoittaa artikkelin edellisen El Ninon aikaisista tulvista. Sen myötä havahdumme muistamaan, että meidänkin kotimme sijaitsee suuren tulvariskin alueella.  Toivomme, että kiinteistön omistajat ovat ottaneet vakuutuksen tulvan varalle ja ostamme pienimmälle uudet, vilkkuvat kumpparit. Iltakävelyllä koiran kanssa huomaan, että kaikki lähikatujen talot on rakennettu tontillaan ikään kuin pienen, lievästi autotielle viettävän mäen päälle.

***


+ 27 C / n. 81 F

Perjantai-iltapäivä. Puoliso on hakenut minut töistä. Olemme ajelleet kohti kotia ja pysähtyneet matkalla Starbucksissa. Takana on niin lapsilla kuin aikuisilla taas yksi työteliäs viikko, jonka läpi olemme painaneet kukin enemmän ja vähemmän flunssaisina.

Puoliso ajaa ohi koululle kääntyvästä tienmutkasta ja parkkeeraa puiston viereen. Istumme aurinkoisella penkillä vieretysten, juomme jääteetä ja keskustelemme asiantuntemattomasti palmujen hoitamisesta. Osoittautuu mainioksi ajatukseksi rentoutua hetki. Lapset viihtyvät iltapäiväkerhossaan erinomaisesti ja valittavat aikuisille varastetusta puolituntisesta huolimatta, että haemme heidät liian aikaisin.

Kolean aamun jälkeen voi tyypillisesti odottaa iltapäivästä alkaen lämpenevää.


2 kommenttia:

  1. Kylmänkestokyky on kadonnut minultakin... Nykyään jo 23 astetta on sen verran vilpoinen ilmatila, että kaipaan ehdottomasti kahta kerrosta paitoja ja sukkia jalkaan. Inhoan tulla kuumasta suihkusta kylmään huoneeseen ja 22-asteinen huone on mielestäni kylmä. Täällä kaikki toistaiseksi näiltä osin hyvin, tänään oli taas yli 40 astetta ja suihkusta tullessa ei ollut missään määrin kylmä, mutta ennen pitkää täytyy taas jotenkin pärjätä myös vähän viileämmissä säissä. Esimerkiksi jouluna Euroopassa. Vähän jo jännittää kylmä sää vaikka ostin varalle uuden untuvatakinkin.

    Toivotaan, etteivät sateet toisi tuhoja tullessaan!

    VastaaPoista
  2. Aivan! Kaverit aina nauravat, että minun pitäisi olla tottunut kylmään. No en ole. Inhoan palelemista ja suihkuhuoneessa on jo lämmitin ja kolmet sukat iltaisin jalkaan. Ja Vermontin luvuissa ovat lämmöt; tuuli vaan viuhuu seinistä sisään ja minä jäädyn. Mukavaa syksyä!

    VastaaPoista