Tämän kupletin juoni tiivistettynä:

näkökulmasta riippuen
joko suomenamerikkalainen
tai amerikansuomalainen mies,
suomalainen vaimo,
kolme tytärtä,
kalifornialainen löytökoira
ja vasta alkaneita seikkailuja
Yhdysvaltojen länsirannikolla.


keskiviikko 29. lokakuuta 2014

Se mitä en sano

Yksi tuttu ihminen pyysi, että olisin hiljaa. Oikeastaan se oli vihje. Mutta naisten kesken on tapana lukea rivien välitkin. Asia tuli siis ihan selväksi: eikö elämässäni oikeasti ole mitään muuta? Enkö edes joskus voisi olla hiljaa siitä, että olen sairas ja kipeä?

Olen ollut kiukkuinen kolme päivää. Ne samat päivät olen potenut migreeniä.

Päänsärkyä edelsi käynti ensiavussa. Sinne mentiin tällä kerralla ensihoitajien kanssa, sillä oireet olivat kotona sitä luokkaa, että pyysin miestä hankkimaan apua. Ensihoitajat - en minä itse - olivat tilannetta tarkisteltuaan sitä mieltä, että rouvan on syytä lähteä mukaan. Vointi koheni muutaman tunnin testien, tarkkailun ja tarkistusten jälkeen. Oireet olivat kuitenkin todellisia, mitattavia ja hiukan pelottaviakin. Ne saattavat kuulua vanhojen sairauksieni kirjoon tai olla jotain muuta, uutta. Tämän kokemuksen koetin tutulle ihmiselle kertoa.

Kroonisesti kipeistä ihmisistä jokainen tietää sen, miltä tuntuu, kun toiset mitätöivät, vähättelevät eivätkä kuuntele. "Joko sä taas kävit lääkärissä / podet jotain kipua / otit lääkkeen / valitat?" Ajatella. Että pysyvästi sairas kehtaakin. "Sun pitäisi vain piristyä / ajatella jotain muuta / liikkua vähän enemmän / koettaa tätä ihmelääkettä." Luuletko oikeasti, etten jo yrittänyt tuota kaikkea?

Kukaan ei juokse lääkärissä huvikseen. Tuskin kukaan säälisirkuksen vuoksi tekee itselleen sitä, mitä krooninen vaiva ihmiselle tekee. Kipukroonikot pääsääntöisesti eivät ole laiskoja, itsekeskeisiä, hulluja, huomionhakuisia tai hypokondrikkoja. Muutaman vertaisryhmän perusteella väitän tietäväni, että suurin osa heistä - meistä - on tavallisia ihmisiä. Ihmisiä, jotka taistelevat joka päivä omaa hiljaista taisteluaan näyttääkseen kohtuullisen normaaleilta, elääkseen osapuilleen kuten haaveilivat ja suorittaakseen edes osan velvollisuuksistaan.

Huonona päivänä kipu on silti tauotonta. Kun kipu alkaa näkyä tai kuulua, se on jo sietämätöntä tai esimerkiksi rajoittaa merkittävästi jonkin nivelen liikerataa. Siihen asti siitä ollaan hiljaa.

Tänään menin taas lääkäriin. Menin taas laboratorioon. Odotan taas lähetettä. Uudessa maassa ja uudessa elämänvaiheessa tekisin mielelläni niin paljon muutakin kuin oppisin ulkoa lääkärikeskuksen käytävät. Se, että sinä, tuttu ihminen, kyllästyneenä kysyt, mitä muuta minulle kuuluu, on yksinkertaisesti loukkaavaa. Ikään kuin olisin valinnut tämän itse. Ikään kuin se ei olisi jotain, jonka kaikin voimin koetan joka päivä ohittaa.

6 kommenttia:

  1. Voi kurjaa, että olet huonossa voinnissa, ja ettei läheinen ole jaksanut kuunnella sinua. Toisen huolista ja kivuista ja suruista pitäisi aina jaksaa kuulla. Ja pitäisi jaksaa todella kuunnellakin vielä, koska ainakin omalla kohdallani on niin, että vain harvoin osaan ja rohkenen todella kertoa huonoista asioista, ennemminkin vähättelen omia tuntemuksiani.

    Toivon parempaa oloa ja voimia sinne.

    VastaaPoista
  2. Ikävää, todella ikävää. Joskus ihmiset ovat niin loukkaavia :(
    Toivon että voit pian paremmin, ja että silloin kun voit huonosti, saat myötätuntoa - se ei todellakaan ole liikaa pyydetty. Tsemppiä !

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä kirjoituksesta, pistää ajattelemaan! Se joku sinulle sairaudesta tölväissyt ihminen on harvinaisen tyhmä. Toivottavasti et tapaa häntä usein.

    Sinulle parempia päiviä!

    Elina

    VastaaPoista
  4. Jep, tiedän tunteen. Itse jokapaikan kipuilijana ja yleiskremppana olen kokenut samaa - siksipä kivuistani kuulee nykyisin vain ikuisesti kärsivällinen rakas puoliso. On ikävää kun kivuttomat eivät useinkaan kykene empatiaan... Sillä aika usein jaettu kipu on ihan vähän pienempi kuin yksin kärsitty :-) Tsemppiä kultaseni, Jenkeissä kivun hoito on usein ihan eri luokkaa kuin Suomessa, Botswanasta puhumattakaan...

    VastaaPoista
  5. Kiitos tästä purkauksesta. On hyvä laittaa asioita järjestykseen, sillä me jokainen elämme omaa elämäämme. Kunpa oppisimme jättämään pikkumaisten ihmisten möläytykset omaan arvoonsa. Iloa ja tsemppiä elämääsi!

    VastaaPoista
  6. Kiitos, kun luitte tämän purkauksen - sitähän se tosiaan oli, kuten katahyvä tuossa sanoit. Toinen kiitos siitä, että kommentoitte kauniisti, se ilahdutti minua kovasti!

    VastaaPoista